Hervorming vennootschapsbelasting: ‘Eindelijk zuurstof voor onze bedrijven’

Door Rob Van de Velde op 26 juli 2017, over deze onderwerpen: Financiën
Rob Van De Velde in De Zevende Dag

De fiscale hervormingen die vannacht door de federale regering zijn afgeklopt, maken komaf met de koppositie die België al jaar en dag steevast bekleedt in lijstjes over fiscale lasten. 

Met de hervorming van de vennootschapsbelasting van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) van 33,99% naar 25% in 2020, zet ons land zich in het rijtje met andere Europese economische koplopers. We zijn door deze maatregel niet langer een belastingkampioen en zitten nu rond het EU-gemiddelde. Bijkomend voordeel is dat we bedrijven het positieve signaal geven dat ze hun activiteiten om fiscale redenen niet in het buitenland hoeven te organiseren. De bijkomende vereenvoudiging betekent bovendien een bijkomende besparing op het dure overheidsapparaat. Zo kan alle aandacht gaan naar meer en betere controles. Ook voor de privé wordt de kostprijs van het fiscaal beheer gedrukt.

De hervorming voldoet ook aan de eis van N-VA naar een meer rechtvaardige fiscaliteit waarnaar de mensen terecht vragen. De minimumbelasting van 7,5% voor multinationals en de heffing van 0,15% op effectenrekeningen boven 500.000 euro zijn welgemikte en aanvaardbare maatschappelijk geïnspireerde lasten. Niet onbelangrijk is dat bedrijven die minimumbelasting kunnen wegwerken als ze investeren.

Voor KMO's is de directe hervorming, die volgend jaar al ingaat, naar 20% op winst tot 100.000 euro een belangrijke stap voorwaarts die zal leiden tot behoud én uitbreiding van werkgelegenheid én nieuwe investeringen.

Slotsom: deze historische hervorming betekent zuurstof voor de ondernemingen waardoor de werkgelegenheid kan toenemen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is