Tussenkomst Paradise Papers in de Plenaire

Door Rob Van de Velde op 9 november 2017, over deze onderwerpen: Fraudebestrijding

Vandaag werden de Paradise Papers besproken in de Plenaire. Hier leest u mijn tussenkomst:

Zij die twijfel wilden zaaien over uw faire intenties en daadkrachtig beleid of strijd tegen fraude beleefden weer hoogdagen.

Ze hielden met enkele dingen geen rekening. Opnieuw komen praktijken uit jaren ’90 en 2000 aan het licht. Zonder onderzoek gratuite beschuldigingen uiten, zoals enkele van mijn collega's hier vandaag doen, is net zo verwerpelijk als de belastingontwijking zelf.

Het gedrag uit de jaren ’90 is uitgeroeid o.a. door uw beleid. Dankzij de Una Via-wet kunnen we beter bestraffen. Er is de verplichte aangifte van buitenlandse activiteit en inkomsten. Door de Kaaimantaks, die verstrengd is, kunnen we ons richten op de oprichters. Beste heren Vanvelthoven en Laoueej begin jullie kas maar te spijzen, want ik heb een vermoeden waar we gaan uitkomen wat de Maatschappij voor Internationale Investering (BMI) betreft. België was het eerste land dat rulings deelde met andere landen. Met de Panama-commissie hebben we 120 aanbevelingen gedaan om fiscale fraude beter te bestrijden.

De betrokkenheid van het BMI (via Vietnam) in de Paradise Papers moet onderzocht worden. Hoe gaat u dat doen, hoeveel gaat dat kosten en wat gaat u met de aanbevelingen van de Panama-commissie doen?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is